Huisarts Oldenzaal

Het belang van een BHV certificaat?

Geplaatst op

Een BHV of te wel bedrijfshulpverlening cursus is belangrijk omdat het helpt werknemers op een effectieve en efficiënte manier te handelen in noodsituaties op de werkvloer. Tuurlijk is het belangrijk om altijd 112 te bellen in noodsituaties. Maar om de tijd te verlengen en de veiligheid in eerste instantie te waarborgen is het belangrijk dat er altijd iemand op de werkvloer is die in het bezit is van een BHV certificaat en weet wat ze kunnen doen om eerste hulp te verlenen. In deze blog vertellen we je dan ook graag wat je kunt verwachten bij een BHV dag cursus om de basis hulpverlening te kunnen uitoefenen. 

Wat kun je verwachten op de cursusdag

Bij een BHV cursus worden veel scenario’s gebruikt die passen bij jouw organisatie. Door veel handelingen uit te oefenen die zouden kunnen gebeuren wordt je zelfvertrouwen wat meer gestimuleerd, zodat je niet alleen de kennis hebt maar ook de stap durft te zetten in de praktijk. Wat kun je hierbij verwachten:

  • Eerste hulp verlenen: Bij eerste hulp leer je om snel te handelen op momenten van ernstig letsel. Zo kun je met het aanleggen van een drukverband bij ernstige bloedingen al een hoop gevaar tegenhouden totdat de ambulance gearriveerd is. Ook zul je leren wat een stabiele zijligging inhoudt en waarom dit zo van belang is in de meeste gevallen. Alarmeren van noodgevallen is in dit geval dan ook zeer belangrijk om de situatie aan een professional uit handen te geven.
  • Reanimatie: Het is van levensbelang dat jij kunt inschatten hoe ernstig de situatie van een persoon is. Zo leer je bij de BHV cursus hoe en wanneer je reanimeren toepast en gebruik maakt van een AED.
  • Brand bestrijden: Je leert bij je cursus om verschillende branden te bestrijden door middel van de juiste blus methode toe te passen. Doordat er echte brandjes worden aangestoken kom je over een angstgevoel heen en durf je op de juiste afstand de brand te blussen. Die zelfverzekerdheid is dan ook zeer belangrijk als je hulp wilt verlenen.
  • Evacueren: Mocht de situatie uit de hand lopen en het niet meer veilig zijn, dan is het belangrijk om te evacueren. Om de situatie goed in te schatten is het belangrijk dat je bekend bent met wat basisregels en plannen. Een soepele ontruiming kan levensreddend zijn in een noodsituatie.

Verder is het uiteraard belangrijk dat je met het bedrijf zelf eens door het pand loopt om te zien waar de nooduitgangen zijn en de brandblussers hangen. Vervolgens is het belangrijk om een bedrijfsnoodplan op te stellen zodat je van tevoren weet hoe je moet ontruimen.

Hoe krijg ik een BHV certificaat

Daarnaast is het volgen van een BHV cursus ook verplicht gesteld in de Arbowetgeving. Dit betekent dat werkgevers verplicht zijn om opgeleide Bhv’ers aan te stellen voor hun bedrijf. Als er geen opgeleide Bhv’ers aanwezig is op het werk, kan het bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade of letsel. Overigens is het ook nog eens levensgevaarlijk voor jouzelf. Het is toch wel fijn om te weten dat er mensen zijn die altijd goed te hulp kunnen schieten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Ontdek meer informatie over de zorg op onze site. We posten met grote regelmaat nieuwe teksten. Blijf op de hoogte, volg ons!

Contactgegevens

Via info @ huisartsoldenzaal.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden