Dokter afwezig

Waar vind ik een dokter?

Als de dokter er niet is, kunt u altijd voor dringende gevallen een vervangende arts vinden. Als u de huisarts belt, zult u een tekst horen waarin staat hoe u verder moet handelen. Tijdens vakantie of cursus van de huisarts gaat u dan naar een vervangende arts van de huisartsengroep waartoe uw huisarts behoort.

Buiten praktijktijden neemt u contact op met de Spoedpost, telefoon 088 555 11 55. U moet daarmee een afspraak maken.

De dienstdoende apotheek is de apotheek bij de Spoedpost.

Mijn dokter is er nooit als ik hem nodig heb. 

Je hoort het elke week wel een keer in de praktijk en anders wel op een verjaardag. Nou is de dokter helemaal niet vaak weg maar misschien wel vaak op het moment dat u de dokter nodig heeft. Hoe zit dat nu?

Dokters hebben cursus

Een huisarts is verplicht gemiddeld 40 nascholingspunten te verzamelen om de bevoegdheid tot huisarts te behouden. De nascholingspunten kunnen op allerlei manieren worden verzameld. Je kunt thuis achter de computer cursussen volgen of 's avonds in een kleinere kring van huisartsen die elkaar bijscholen. Soms worden er 's avonds cursussen georganiseerd en vaak zijn de uitgebreidere cursussen overdag en dan ook nog enkele dagen achter elkaar. Voor die verplichte en trouwens ook heel leuke en leerzame cursussen is de dokter een of twee weken per jaar afwezig.

Dokters hebben slaapdagen

Als een dokter nachtdienst heeft gehad, is hij tegenwoordig niet meer de dag erop in de praktijk aan het werk. De dokter moet dan namelijk slapen. Dat is zo sinds de invoering van de huisartsenposten. Toen de dokter vroeger nachtdienst deed voor een kleinere groep patiënten, ging hij de volgende dag weer aan het werk, min of meer geradbraakt door nachtelijk werk. Nu is een dokter in de nachtdienst veel drukker dan vroeger en is het niet verantwoord meer om overdag door te werken.

Uw dokter is er niet als u hem nodig heeft

Dokters gaan net als u bij voorkeur met vakantie in de vakantietijd. Dan zijn de kinderen vrij en dan is het vaak mooi weer of is het tijd voor wintersport. Er zijn ook patiënten die besluiten juist dan naar de dokter te gaan. Er zijn zelfs mensen die alleen maar naar de dokter gaan als ze een vrije dag hebben. Maar... dan is uw dokter ook net vrij. Zo zit dat dus.

De dokter heeft evenveel vakantie als u

Over het hele jaar heeft een dokter maximaal 40 vakantie- en cursusdagen op te nemen. Daar gaan ca. 10 cursusdagen van af en dan blijven er 30 vakantiedagen over. Dat lijkt meer dan de gemiddelde Nederlander krijgt. Dat komt doordat dokters ook werken op feestdagen en in weekends. Dat doet de gemiddelde Nederlander niet. De gemiddelde werkweek van de huisarts is al gauw 60 uur. U heeft misschien ook wel eens een cursus in de tijd van de baas. Misschien krijgt u ook wel compensatie voor overwerk of onregelmatige diensten of voor werken op feestdagen of in het weekend. Als je dat allemaal overweegt, zie je dat een huisarts met zijn of haar gezin niet overdreven vaak vakantie heeft.

Trefwoorden: