LHV nieuws

Abonneren op feed LHV nieuws
Bijgewerkt: 1 min 46 sec geleden

Nieuw contract biedt mogelijkheden voor ‘vaste waarneming’

wo, 21-10-2020, 16:04
Een nieuw contract voor langdurige waarnemingen, dat is het succesvolle resultaat van intensief contact tussen de LHV en de Belastingdienst. De LHV stelde de Belastingdienst een nieuw contract voor dat langere samenwerking tussen een praktijkhouder en een waarnemend huisarts mogelijk maakt, zonder onbedoelde fiscale gevolgen. Met deze goedgekeurde overeenkomst ontstaat een beter werkbare situatie in de huisartsenpraktijk.
Categorieën: Medisch

LHV Startersdag: webinar op dinsdag 10 november 2020

wo, 21-10-2020, 14:21
De Startersdag op 3 oktober 2020 is door de huidige ontwikkelingen helaas geannuleerd. Er is gekozen om een gratis live webinar aan te bieden, zodat startende huisartsen zich toch kunnen bijscholen en zich kunnen voorbereiden op de toekomst. Dit webinar is uitsluitend voor LHV-leden en vindt online plaats op dinsdag 10 november 2020 van 20:00 - 21:30 uur.
Categorieën: Medisch

Personeelsuitval in huisartsenpraktijk baart zorgen: sneltesten noodzakelijk

di, 20-10-2020, 17:06
In bijna 60% van de huisartsenpraktijken vielen in de afgelopen week huisartsen en praktijkmedewerkers uit door ziekte en/of quarantaine. Gemiddeld ging het daarbij om 17% van het personeel. In veruit de meeste gevallen konden collega’s de uitval vooralsnog opvangen. Ruim 20% van de praktijken bood noodgedwongen minder patiëntenzorg. Dit blijkt uit een peiling van de LHV onder huisartsen. De LHV pleit voor de inzet van sneltesten. Anders heeft dit onvermijdelijk gevolgen voor de continuïteit van huisartsenzorg.
Categorieën: Medisch

Update stand van zaken NTA-7516 en veilig e-mailen

ma, 19-10-2020, 16:14
Zoals we een paar weken geleden meldden, hebben veel huisartsen die gebruik maken van veilige e-mail een verzoek gekregen van hun leverancier om een zelfverklaring te ondertekenen. Uit een overleg met het ministerie van VWS en het NEN blijkt dat er nog zaken moeten worden uitgezocht. Tot die tijd blijft ons advies om de zelfverklaring niet te ondertekenen.
Categorieën: Medisch

App voor coronanotificaties gelanceerd

do, 08-10-2020, 16:38
De notificatie-app CoronaMelder is vanaf zaterdag 10 oktober in heel Nederland te gebruiken en wordt gepromoot met een publiekscampagne. De app stuurt een notificatie als iemand in de buurt is geweest van een coronapositief persoon. Wees erop voorbereid dat dit tot vragen kan leiden, ook bij u als huisarts.
Categorieën: Medisch

Hoe declareert u als patiënt zelf om griep- of pneumokokkenprik vraagt?

do, 08-10-2020, 15:52
Hoe declareert u de kosten als een patiënt zelf om een griepvaccinatie of pneumokokkenvaccinatie vraagt? Voor beide gevallen gelden verschillende regels. In dit bericht leest u wat u mag declareren.
Categorieën: Medisch

Preventief PBM-gebruik: maak uw eigen afweging

do, 01-10-2020, 22:09
De actuele toename in het aantal besmettingen met COVID-19 leidt ook onder huisartsen tot zorgen, over de veiligheid van patiënten, zichzelf en medewerkers. Wij krijgen veel vragen over het preventief gebruik van mondmaskers en andere beschermingsmiddelen. Er is geen RIVM-richtlijn die preventief gebruik voorschrijft. LHV en NHG adviseren huisartsen en hun medewerkers om mondmaskers te dragen bij alle patiëntencontacten in en buiten de praktijk. Maak hierin uw eigen afweging.
Categorieën: Medisch

Corona (1/10): het laatste nieuws voor huisartsen

do, 01-10-2020, 20:40
Op deze pagina vindt u alle actuele informatie voor huisartsen over het coronavirus (COVID-19).
Categorieën: Medisch

Eigen medewerkers op corona testen: mag dat of niet?

do, 01-10-2020, 16:28
Sommige huisartsen overwegen om eigen medewerkers die daar om vragen, te testen op corona. De vraag is of de huisarts als werkgever zo’n coronatest mag afnemen bij eigen personeel. Juridisch gezien is dit niet toegestaan. Maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden en in het belang van de volksgezondheid vinden we het te verdedigen dat huisartsen dit wel doen.
Categorieën: Medisch

Hechte huisartsenzorg in de wijk: handreiking voor lokale samenwerking

do, 01-10-2020, 14:00
Hoe organiseert u lokaal en in de wijk de samenwerking tussen huisartsen(-organisaties), andere zorgaanbieders en gemeenten? En hoe legt u de verbinding tussen de wijk en de regio? Deze vragen staan centraal in de nieuwe Handreiking voor structurele samenwerking in de wijk van LHV, NHG en InEen.
Categorieën: Medisch

Volg on demand het webinar Huisarts en Pensioen

do, 01-10-2020, 07:22
Heeft u het webinar Huisarts en Pensioen gemist? U kunt de uitzending nog een jaar lang on demand volgen, op een moment dat het u uitkomt. Ruim 2000 collega-huisartsen hebben de uitzending inmiddels bekeken. In dit bericht vindt u de link naar de uitzending en leest u meer over de inhoud.
Categorieën: Medisch

Uitwerking kerntaken: over de kern en grenzen van het huisartsenwerk

wo, 30-09-2020, 16:05
Op 21 januari 2019 zijn in Woudschoten de herijkte kernwaarden en kerntaken van de huisartsenzorg vastgesteld. Hiermee hebben huisartsen aangegeven wat de kern is van de huisartsenzorg en waar zij voor staan. Maar wat betekent dit nu voor huisartsen in de praktijk? Tegen welke dilemma’s lopen zij aan in de dagelijkse praktijk en hoe kunnen de herijkte kernwaarden en -taken helpen deze dilemma’s aan te pakken? Dat staat in de uitgewerkte kerntaken die 30 september 2020 zijn gepubliceerd.
Categorieën: Medisch

Advies van de LHV over veilig e-mailen en NTA 7516

wo, 30-09-2020, 13:58
Veel huisartsen die gebruik maken van veilige e-mail hebben een brief ontvangen van hun leverancier waarin staat dat ze in het kader van NTA 7516 een zelfverklaring moeten ondertekenen. De LHV krijgt daar veel vragen over. In dit nieuwsbericht vertellen we u wat er speelt en geven we ons advies voor wat u het beste kunt doen.
Categorieën: Medisch

Vermoedens van kindermishandeling? Leer hoe u het kind erbij betrekt

wo, 30-09-2020, 10:41
Bij vermoedens van kindermishandeling betrekt u als huisarts natuurlijk het kind. Maar hoe, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Met 6 challenges biedt Augeo een originele en laagdrempelige zelftest aan. In dit bericht leest u meer over de challenges.
Categorieën: Medisch

Huisartsen: grote zorgen over de nabije toekomst

wo, 30-09-2020, 08:36
In de afgelopen maanden hebben huisartsen hun flexibiliteit getoond: zij zijn vrijwel direct na de uitbraak van COVID-19 op een andere manier gaan werken én verwachten dit ook te blijven doen. Dat blijkt uit onderzoek van de LHV onder 1600 huisartsen. Huisartsen verwachten een extra druk najaar. Zij maken zich grote zorgen over de continuïteit van de huisartsenzorg de komende maanden. Het is ingewikkeld om de reguliere huisartsenzorg te combineren met de vaak intensieve zorg voor coronapatiënten, van wie een groot deel thuis is.
Categorieën: Medisch

Uit de Ledenraad: Grote uitdagingen voor de huisarts

di, 29-09-2020, 09:29
De actuele ontwikkelingen in COVID-besmettingen baren huisartsen in het hele land zorgen, zo bleek ook in de Ledenraad van de LHV. De druk op praktijken was al hoog en neemt nog toe. De beperkte bereikbaarheid van sommige regionale GGD’en, praktische vraagstukken rond de komende griepvaccinatie en de voorrang bij testen en het (opnieuw) inrichten van lokale coronaposten, zorgen over het eigen team en uitval door verkoudheidsverschijnselen: het is aan de orde van de dag. De LHV overlegt dagelijks over oplossingen en faciliteiten en blijft aandacht vragen voor de zorgen.
Categorieën: Medisch

LHV-voorzitter Ella Kalsbeek kondigt vertrek aan

vr, 25-09-2020, 14:17
Per 1 april 2021 neemt voorzitter Ella Kalsbeek afscheid van de LHV, zo maakt zij bekend. Persoonlijke omstandigheden maken dat zij ervoor kiest om haar tweede termijn als bestuursvoorzitter niet af te maken en te kiezen voor een andere werk-privé-balans.
Categorieën: Medisch

Zorgen om bedrijfsvoering huisartsenpraktijken houden aan

do, 24-09-2020, 19:26
De impact van de coronacrisis is goed zichtbaar in de bedrijfsvoering van de huisartsenpraktijk. Dat blijkt uit declaratiegegevens van 1450 huisartsenpraktijken. Deze declaratiecijfers hebben betrekking op meer dan 5 miljoen patiënten en laten zien dat het spreekuur en de zorgverlening nog verre van normaal zijn. De steunmaatregelen die LHV, VPH en InEen dit voorjaar met de zorgverzekeraars afspraken, hebben effect. Maar met de actuele opleving van corona blijft het zaak om alert te zijn.
Categorieën: Medisch

Geslaagde eerste editie LHV Huisartsendag online

do, 24-09-2020, 10:55
Hoe is het met de balans in uw werk als huisarts? Met die vraag trapten we afgelopen zaterdag de allereerste LHV Huisartsendag online af. Met ruim 520 deelnemende huisartsen kijken we terug op een succesvolle eerste editie en het eerste grootschalige online evenement van de LHV.
Categorieën: Medisch

OPEN-declaratie indienen: hoe werkt dat?

wo, 23-09-2020, 13:55
Huisartsenpraktijken die deelnemen aan het OPEN-programma kunnen daarvoor een bedrag declareren bij de zorgverzekeraar, zodra zij aan alle voorwaarden voldoen. In dit bericht leggen we uit hoe u zeker weet dat uw praktijk aan alle voorwaarden voldoet, zodat uw declaratie wordt goedgekeurd.
Categorieën: Medisch

Pagina's