LHV nieuws

Abonneren op feed LHV nieuws
Bijgewerkt: 14 min 40 sec geleden

Wmcz: model medezeggenschapsregeling voor de eerstelijnszorg

do, 30-07-2020, 12:14
Op 1 juli 2020 is de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen 2018 (Wmcz) in werking getreden. Bij het grootste deel van de huisartsenpraktijken zijn minder dan 25 zorgverleners werkzaam, waardoor ze niet te maken krijgen met het instellen van een cliëntenraad. Wel geldt dit voor de meeste gezondheidscentra, zorggroepen en huisartsenposten. Zij moeten kunnen aantonen dat de nodige voorbereidingen voor een cliëntenraad worden getroffen. We helpen u op weg.
Categorieën: Medisch

Tweede e-learning over online inzage door alle huisartsen te volgen

wo, 29-07-2020, 16:33
Vanuit het programma OPEN is er een tweede online scholing uitgebracht. Deze keer gaat die over de voorlichting aan patiënten over het gebruik maken van online inzage. Gevestigde huisartsen kunnen deze scholing volgen via de regionale OPEN-coalitie, maar ook waarnemend huisartsen kunnen de geaccrediteerde e-learning volgen.
Categorieën: Medisch

Cao Hidha: 3 procent salarisverhoging per 1 augustus

wo, 29-07-2020, 11:32
In de Cao Hidha is afgesproken dat de salarissen per 1 augustus 2020 met 3 procent stijgen. In dit bericht herinneren we u aan deze afspraak en vindt u de nieuwe salaristabel.
Categorieën: Medisch

LHV: ‘Geef huisartsenzorg meer aandacht nu COVID-besmettingen oplopen’

di, 28-07-2020, 13:51
Er moet meer aandacht komen voor de huisartsenzorg nu het aantal COVID-besmettingen weer oploopt. Carin Littooij, huisarts en bestuurslid van de LHV: ‘Huisartsen en hun team hebben in de afgelopen periode een enorme flexibiliteit getoond. Onder grote druk en met de nodige aanpassingen hebben zij niet alleen intensieve zorg aan COVID-patiënten thuis verleend. Ook de niet-COVID-patiënten konden steeds op huisartsenzorg rekenen. Om dit bij de verwachte nieuwe piek in besmettingen vol te kunnen houden, moeten huisartsen en hun medewerkers kunnen rekenen op voldoende beschermingsmiddelen en op voorrang bij het testen.’
Categorieën: Medisch

Nieuwe stagiair of BBL-student? Gebruik onze voorbeeldcontracten

ma, 27-07-2020, 16:47
Met het nieuwe schooljaar voor de deur, krijgt u misschien nieuwe stagiairs of BBL-studenten in uw praktijk. Gebruik onze gratis voorbeeldovereenkomsten om de afspraken goed op een rij te zetten. U vindt ze in dit bericht.
Categorieën: Medisch

Leer met de HIS-wiki snel de basics van elk HIS

wo, 22-07-2020, 16:37
Als waarnemend huisarts kunt u met verschillende HIS’en te maken krijgen in de praktijken waar u werkt. Om te zorgen dat u daarmee snel uit de voeten kunt, heeft de LHV de HIS-wiki ontwikkeld. Met beknopte handleidingen van veel HIS’en en handige tips en tricks van huisartsen zelf.
Categorieën: Medisch

Geneeskundestudent inzetten als doktersassistent, mag dat?

wo, 22-07-2020, 14:54
Tijdens de vakantieperiode kan het lastig zijn om vervanging voor uw doktersassistenten te vinden. Mag u dan een geneeskundestudent inzetten om de werkzaamheden uit te voeren? En waar moet u rekening mee houden? U leest het in dit bericht.
Categorieën: Medisch

Toch een LHV Startersdag dit jaar!

di, 21-07-2020, 14:38
Op zaterdag 3 oktober 2020 organiseert de LHV voor haar leden in samenwerking met NHG, InEen en SBOH weer de Startersdag in De Fabrique in Utrecht. Een dag met inspirerende sessies die startende huisartsen verder helpen. Door de huidige coronamaatregelen heeft deze dag wel een andere opzet dan voorgaande jaren. Lees hierover meer in deze vooraankondiging.
Categorieën: Medisch

Stand van zaken Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza)

di, 21-07-2020, 11:47
De Eerste Kamer heeft de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders aangenomen. Zoals het ernaar uitziet wordt de Wtza per 1 juli 2021 ingevoerd. De wet regelt het toezicht op zorgaanbieders en aan welke eisen zij moeten voldoen om zorg te mogen verlenen. Eerstelijnspartijen hebben onlangs gereageerd op de besluiten waarin de wet wordt uitgewerkt. In dit bericht leest u wat de wet mogelijk voor u gaat betekenen.
Categorieën: Medisch

Wat verandert er per 1 januari 2021 in de bekostiging van huisartsenzorg?

do, 16-07-2020, 16:07
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de tariefbeschikking voor huisartsenzorg en multidisciplinaire zorg voor 2021 gepubliceerd. Let op! Er is een nieuwe aangepaste versie verschenen (TB/REG-21627-02). In dit bericht vindt u de link naar de laatste versie en leest u de belangrijkste wijzigingen.
Categorieën: Medisch

Onderzoek rendement stagevergoedingen SSFH

do, 16-07-2020, 11:31
Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg (SSFH) biedt huisartsen een stagevergoeding aan om voldoende stageplaatsen te creëren en instroom in de huisartsenzorg te stimuleren. SSFH onderzoekt nu de effectiviteit van deze stagevergoedingen. De LHV adviseert mee te doen aan dit onderzoek. Uw deelname geeft inzicht, die eraan bijdraagt voldoende goed opgeleid personeel in de praktijken te krijgen en houden.
Categorieën: Medisch

LHV en WaarneemApp werken samen verder aan 1 plek voor waarneemaanbod

do, 16-07-2020, 09:47
Zoeken naar waarnemingen en het vinden van waarnemers kan een tijdrovende klus zijn. De LHV en WaarneemApp gaan daarom samenwerken om het voor huisartsen makkelijker te maken om onderling waarnemingen uit te wisselen. In dit bericht meer over de samenwerking en hoe u zelf gebruik kunt maken van WaarneemApp.
Categorieën: Medisch

LHV: ‘Wlz-zorg hoort niet thuis in Zorgverzekeringswet’

do, 09-07-2020, 17:13
Het door de NZa gepubliceerde rapport Medisch-generalistische zorg voor Wlz-patiënten biedt geen oplossingen voor de problematiek waarmee huisartsen worden geconfronteerd. We zien in het rapport geen antwoord op onze inbreng namens de huisartsen. De NZa lijkt het onderbrengen van de Wlz-zorg in de Zorgverzekeringswet een reële optie te vinden. Dat zou de zorg voor Wlz-patiënten niet ten goede komen en vergroot de druk op de huisartsenzorg. We zijn bezorgd over deze mogelijke ontwikkeling.
Categorieën: Medisch

Ledenblad de Dokter: dit leest u in de nieuwste editie

wo, 08-07-2020, 15:24
Donderdag 9 juli ontvangen alle leden de nieuwe editie van de Dokter thuis. Carlijn Hermans, waarnemend huisarts in regio Amsterdam, neemt u alvast mee door het nieuwe nummer.
Categorieën: Medisch

Nieuw: LHV Aanbodwijzer helpt grenzen stellen

wo, 08-07-2020, 14:57
Vraagt u zich weleens af of een bepaald verzoek wel of niet op uw bord hoort? Of u wel of niet met een zorgvraag aan de slag moet gaan? De nieuwe LHV Aanbodwijzer helpt u met een praktisch online stroomschema keuzes te maken.
Categorieën: Medisch

De LHV zoekt 2 nieuwe bestuursleden

vr, 03-07-2020, 11:23
Heeft u een duidelijke visie op het vak en interesse voor vernieuwingen in de huisartsenzorg? Wilt u een actieve bijdrage leveren aan de toekomstbestendigheid van het huisartsenvak en onze vereniging? Weet u wat er speelt in de beroepsgroep en kunt u inspireren en verbinden? Dan bent u misschien wel de huisarts-bestuurder die wij zoeken. De LHV zoekt per november twee nieuwe leden voor het landelijk bestuur, voor twee dagen per week, grotendeels flexibel in te vullen.
Categorieën: Medisch

Overzicht aangepaste wetten en regels per 1 juli

do, 02-07-2020, 14:14
Op 1 juli 2020 zijn sommige wetten en regels aangepast. Wij zetten de wijzigingen die de huisartsenzorg raken voor u op een rij.
Categorieën: Medisch

Ondersteuning voor regionale aanpak huisartsentekorten

do, 02-07-2020, 10:22
In de komende twee jaar gaan de LHV en het ministerie van VWS acht tot tien regio’s in het land ondersteuning bieden om vraag en aanbod naar huisartsenzorg beter in balans te brengen. Binnenkort gaan we met de eerste vier regio’s aan de slag om te helpen met de aanpak van het huisartsentekort in die regio’s.
Categorieën: Medisch

Huisartsen vragen minister meer onderzoek te doen naar digitale zorg

wo, 01-07-2020, 13:18
De Tweede Kamer spreekt deze week met minister Van Rijn over de curatieve zorg. Dit moment grijpen huisartsenorganisaties NHG, InEen en LHV aan om de doorbraak van e-health in perspectief te plaatsen en te vragen om meer onderzoek naar de effectiviteit van digitalisering in de huisartsenpraktijk. De ervaringen van huisartsen in coronatijd zijn hierbij behulpzaam.
Categorieën: Medisch

Update handreiking over overdracht patiëntendossier

di, 30-06-2020, 15:08
De KNMG heeft haar advies over de overdracht van het patiëntendossier bij verandering van huisarts geüpdatet. De nieuwe handreiking sluit beter aan bij de huidige praktijk in de huisartsenzorg zoals de technische werkwijzen en bij actuele richtlijnen.
Categorieën: Medisch

Pagina's